Spelregels 9-Ball

Doel van het spel

9-ball is een vorm van poolbiljart. 9-ball wordt gespeeld met 10 ballen: 1 speelbal (de witte) en 9 genummerde ballen. Je wint het spel door de 9-ball te potten, maar eerst moeten de ballen 1 tot en met 8 op volgorde gepot worden.

Opstelling

De ballen met de cijfers 1 tot en met 9 worden in diamantvorm in de driehoek (rack) klaargelegd. De voorste bal moet de 1-ball (hele geel) zijn en wordt op de stip gelegd. De 9-ball (halve geel) behoort in het midden.

Break

De speler die begint moet de witte stootbal vanachter de hoofdlijn (kitchen) op de 1-ball van de klaargelegde ballen stoten (breakshot). Als er één of meerdere ballen met deze breakshot ingaan, gaat deze speler door en moet als eerst de laagst genummerde bal raken. Mist de speler of gaan er geen ballen in met de breakshot? Dan is de tegenspeler aan de beurt. Gaat de 9-ball er met de break in? Dan heeft deze speler direct gewonnen.

Het is ook mogelijk om combinaties te spelen. Zo lang de speler altijd eerst de laagst genummerde bal raakt, is de stoot geldig. Een speler kan dus de 1-bal raken en die vervolgens op de 9-bal stoten. Gaat de 9 in de pocket? Dan heeft deze speler direct gewonnen, ongeacht wat er nog op tafel ligt.

Het maken van een fout

Wanneer één of meerdere situaties zoals hieronder beschreven zich voordoet, krijgt de tegenstander de bal in hand. Dit betekent dat deze speler de witte bal op een gewenste plek op de tafel mag leggen en vanuit daar verder mag spelen. Dit is ook het geval wanneer de speler wel zijn een bal heeft gepot, maar daarnaast een fout maakt.

  • Wit wordt gepot.
  • De speler raakt met de witte bal de bal die nog niet aan de beurt was.
  • De witte bal springt met opzet.
  • Een bal wordt van tafel gespeeld. Wanneer dit een andere bal is dan de witte bal, blijft deze bal de rest van het spel weg (in de pocket).
  • De keu wordt doorgestoten. Dit gebeurt wanneer de keu zo ver wordt doorgeduwd dat er andere ballen samen met de witte bal door worden geduwd met de keu.
  • Er wordt een bal geraakt met het lichaam of een kledingstuk.
  • De keu raakt een andere bal dan de witte bal.
  • De speler raakt geen enkele bal.

Call shot

In tegenstelling tot 8-ball hoeft een speler niet van te voren aan te geven in welke pocket de speler een bal wil gaan potten.