Spelregels darten

Doel van het spel

Darten is een spel waarbij spelers proberen pijltjes in een rond dartbord te gooien om punten te scoren. Het doel is om precies op 0 punten uit te komen door af te tellen vanaf een beginscore, vaak 501. Spelers moeten hun beurt beëindigen door met hun laatste dart precies het benodigde puntenaantal te gooien, waarbij ze moeten eindigen op een dubbelvak (de buitenste ring) of de bullseye.

Dartbord en puntentelling

Het dartbord is verdeeld in verschillende vakken die punten waard zijn. De cijfers aan de rand van het bord (1-20) geven de waarde van de vakken aan. Er zijn ook speciale gebieden:

  • Enkelvak: De grootste vakken van het bord. Als je een dart in een enkelvak gooit, telt het aantal punten van dat vak.
  • Dubbelvak: De smalle buitenste ring van het bord. Als je een dart in een dubbelvak gooit, telt het dubbel aantal punten van dat vak.
  • Triplevak: De smalle binnenste ring van het bord. Als je een dart in een triplevak gooit, telt het driedubbel aantal punten van dat vak.
  • Bullseye: Het midden van het bord, met een binnenste rode cirkel (50 punten) en een buitenste groene ring (25 punten).

Om een spel te winnen, moet je precies op 0 punten uitkomen, en de laatste dart moet in een dubbelvak of de bullseye terechtkomen. Dit heet uitgooien. Bijvoorbeeld, als je nog 40 punten over hebt, moet je een dubbel 20 gooien om te winnen.

Als je meer punten gooit dan je nog hebt (bijvoorbeeld als je 30 punten over hebt en 32 gooit), is het een bust, en gaat je score terug naar wat het was aan het begin van die beurt.

Spelverloop

Darten wordt meestal gespeeld met 501 punten als beginstand. Het spel gaat als volgt:

  1. Beginscore: Beide spelers beginnen met 501 punten.
  2. Beurten: Spelers gooien om de beurt 3 darts per beurt.
  3. Puntentelling: De punten die in een beurt worden gegooid, worden afgetrokken van de beginscore. Bijvoorbeeld, als je 60 punten scoort, gaat je score van 501 naar 441.
  4. Uitgooien: Het doel is om de score precies op 0 te brengen. Om dit te doen, moet je je laatste dart in een dubbelvak gooien, of in de bullseye (voor 50 punten).

Nadat alle rode ballen zijn gepot, moeten de gekleurde ballen in volgorde worden gepot. Ze worden nu niet meer teruggelegd op tafel en moeten in de volgende volgorde worden gepot: geel, groen, bruin, blauw, roze, en als laatste de zwarte bal.

Regels en foutieve worpen

  • Elke speler gooit 3 pijlen per beurt.
  • De punten van elke pijl worden geteld waar deze terechtkomt, mits de pijl in het bord blijft zitten. Als een pijl uit het bord valt voordat de score is genoteerd, telt deze niet.
  • Bust: Als je meer punten gooit dan je nog hebt of eindigt op 1 punt (wat geen dubbel kan zijn), wordt de score van die beurt niet geteld en begint de volgende beurt met de score van voor de bust.
  • Er zijn geen strafpunten als een dart buiten het bord terechtkomt of op een onbedoelde plek zoals de muur of vloer.

Wedstrijdformats

Er zijn verschillende wedstrijdformats bij darten:

  • Best of Legs: Spelers spelen een aantal legs (een leg is één volledige ronde van 501 naar 0). De speler die het meeste aantal legs wint, wint de wedstrijd.
  • Sets: In sommige wedstrijden worden legs gegroepeerd in sets. Een set bestaat meestal uit een bepaald aantal legs, bijvoorbeeld best of 5. De eerste speler die genoeg sets wint, wint de wedstrijd.
  •